About this app
De Wijsheidscoach is een project over trage vragen. Dit zijn vragen waar je niet altijd eenvoudig een antwoord op kan gegven. De Wijsheidscoach nodigt je uit om de tijd te nemen om terug te blikken op je leven. Er schuilt wijsheid en kracht in deze reflectie.
Iedereen gaat dood. Zoveel is zeker. Echter, de omstandigheden waarin mensen sterven is de afgelopen vijftig jaar veranderd. Zo gaan er door de bevolkingsgroei en de vergrijzing jaarlijks twee keer zoveel mensen dood (jaarlijks 135.000). Het stervensproces duurt langer en mensen hebben tijdens hun stervensproces meer dan vroeger, naast de hulp en steun van hun dierbaren, de ondersteuning van veel verschillende zorgverleners nodig. Hierdoor krijgen professionele zorgverleners in de palliatieve zorg vaker te maken met het appèl dat stervende mensen en hun naasten op hen doen.
Er is zowel bij zorgverleners als bij de mensen aan het einde van hun leven en hun dierbaren nog weinig bekend over hoe palliatieve zorg, en met name de spirituele component, vormgegeven kan worden. Het gaat hier om existentiële vragen zoals “Heeft mijn leven zin gehad?”, “Wordt de komende tijd een lijdensweg?”, of “Hoe kan ik de ruzie met mijn broer oplossen voor ik doodga?”. Onderwerpen van gesprek die mensen door ontkerkelijking en ontzuiling steeds minder vaak uit zichzelf voeren, waardoor de rol voor de zorgverlener voor het ontsluiten en onderhouden van een dergelijk gesprek steeds groter wordt. Zorgverleners bekennen deze existentiële zorg vooral op basis van intuïtie te verlenen, wat in contrast staat met het protocollair handelen in de zorg. Wel is er steeds meer aandacht voor het belang van dit existentiële domein, omdat een goed gesprek over de dood een belangrijke bijdrage levert aan kwaliteit van leven en sterven. Mensen kunnen beslissingen over hun levenseinde beter vormgeven en onderbouwen als ze over existentiële vragen hebben nagedacht.
In de tijd van de COVID-pandemie vragen veranderde omstandigheden tegenwoordig (op afstand, minder tijd beschikbaar) om een ander medium dan face-to-face contact om dit gesprek te voeren. Een digitale gesprekstool waarin beeld een grote rol speelt zou deze lacune kunnen opvullen. Bovendien is technologie personaliseerbaar. Ontwerpen voor de laatste levensfase is complex. Ten eerste omdat er weinig bekend is over hoe mensen aan het einde van hun leven, hun dierbaren en zorgverleners precies omgaan met deze existentiële vragen. Ten tweede blijkt voor veel mensen praten over het levenseinde juist moeilijk.
De centrale vraag die wij ons stelden was “Kunnen we een interventie ontwikkelen die laagdrempelig ruimte geeft aan langzame vragen.” Een interventie die een gesprek ondersteunt over het levenseinde tussen mensen met een concreet perspectief op hun eigen sterven en hun directe sociale omgeving. Met als doel dat men gemakkelijker kan beslissen wat het beste past in de gegeven situatie?
Dit heeft GainPlay Studio samen gedaan met inhoudsdeskundigen van Stichting STEM, Avans Hogeschool en Hogeschool Utrecht, designprofessionals van de HKU, en de netwerkers van UCREATE. Ons eerste prototype is een voorzichtige verkenning om handen en voeten te geven aan een uiterst delicaat onderwerp dat meer aandacht verdient dan het vandaag de dag krijgt. Daarmee is de Wijsheidscoach een project dat pas in de kinderschoenen staat.
App Permissions
Allows applications to open network sockets.
Required to be able to access the camera device.
Allows an application to write to external storage.
Allows applications to perform I/O operations over NFC.
Allows an application to read from external storage.